Цветове за печат.

November 26, 2010 - Статии

В какъв режим да работим проектите си? CMYK или RGB? Има ли смисъл от Lab?
Сравнително основополагащи въпроси, на които ще отговоря кратко и ясно, така, че да направите бърза справка – без разтегливи обяснения.

1. Режими и профили.
2. Цветови стойности.

1. Когато работите цветен колаж/проект във Фотошоп най-често работете в RGB. В CMYK се работи само ако имате елементи, на които държите цветовете, зададени по CMYK да са точно тези проценти – например цветни ленти (фаши) или фонове на голяма площ.
В 80% от случаите CMYK не е необходим при графичният дизайн подготвян за печат. CMYK режима реално ви трябва накрая – когато подавате файл към печатница.
RGB има следните предимства:
– Три цветни канала вместо 4 – по-малък размер (= по-малко време за save и open).
– При нужда да се ползват филтри ги поддържа всичките.
– Цветовете се описват по добре – по-дълбоки и по-богати. Вярно е, че след като минете през image-mode-CMYK това се губи, но промените по изображенията са по-изразителни, докато тонални корекции в CMYK са орязване, на вече орязана цветна информация.
– По плавни бленд (прозрачни) режими. Едни и същи леери бленднати при RGB и CMYK режими в еднакви видове прозрачности, дават различни резултати – блендването под RGB е по-добро.
– Изглед как ще изглежда в CMYK се прави с натискане на Ctrl+Y (cmyk preview), така че не губите реална представа какво се орязва след конверсията.

Lab – това е математически модел на цветно пространство (с други думи в реални свят не се използва никъде, просто фотошоп поддържа и такъв вид смесване на цветовете – базирано на друг принцип). Загуби при преминаване от RGB в Lab и обратно има. Те са нищожни, но е доказано, че ги има. Процентът им е толкова малък, че не се вземат под внимание. Някои фотошопски хватки са възможни през Lab. Това е единственото предимство заработа в този цветен режим.
Не прави цветокорекциите нито по добри, нито дизайна по-успешен.
Легендата че от RGB към CMYK е добре ръчно да се мине през Lab е невярна – конверсията от RGB към CMYK е автоматизирана да мине и бездруго през Lab.

Адоби RGB или sRGB?
По-често sRGB – повечето апарати снимат в това цветно пространство. Ако фотографията е направена в Adobe RGB- работете я в Adobe RGB. Не сменяйте профила – нищо не постигате. Всеки цвят видим на монитора може да бъде постигнат във всяко цветно пространство – дори и в орязаното sRGB. Легендата, че преминавайки от sRGB към Adobe RGB се подобрява изображението е невярна – да, цветовете стават по-плътни, но такава плътност можете да постигнете и в sRGB чрез донастройване.

Assign profile или Convert to profile?
Assign – се прави тогава, когато искате да няма промяна в числовите стойности на зададените цветове – изображението се променя само визуално – все едно слагате цветни очила. Цвета зад “очилата” е същият, но профила показва как биха излязли същите стойности през технология работеща със съответният профил (мониторите работят с sRGB например и картинки качени в интернет ще се четат като през sRGB, дори да са в Adobe RGB).

– Ако работите в RGB и сменяте на CMYK – все едно правите Convert to profile към CMYK профил.

– Assign от sRGB на Adobe RGB и след това обръщане в CMYK дава по-плътни цветове в CMYK. Това не е задължително добра зависимост.

2. Печатаеми цветове.
Ако имате за цел за фон или цветни ленти, сектори или форми с определен цвят, да бъдат зададени по CMYK – работете проекта в CMYK.
Профила за CMYK за територията на България може да бъде или Eusorcale Coated (с допълнителна настройка за Dot Gain да е = 18% /по подразбиране е друг %/) или Fogra 27 – напоследък аз лично работя с Fogra 27 – най-малкото в по-новите инсталации Euroscale профила не е листнат.

Ето списък на някои цветове, изглеждащи добре при отпечатване:

Синьо:
класическото 100,100,0,0 е всъщност тъмно лилаво. Някои фирми го водят Ротманс Синьо – кой точно цвят отговаря на това име е спорен въпрос и мненията варират. По-приятни цветове в тъмно синята гама са 100,60,0,0 – което е средно тъмен син цвят или 100,80,0,20 за наситено тъмен син цвят.

Светлосиньо
Най-често процент само на Циана – 20% циан – бледо синьо, 40% – светлосиньо. Печатар ми е препоръчвал добавяне на 5% жълто към светлосините цветове, заради свойството на жълтото мастило да прави цветовете по-ясни. Разбира се участие на жълто вкарва зелен оттенък, но в градиенти има места от преливката където натиска приятно.

Зелено:
Класическото 100,0,100,0 стои “мокро” и леко “синее”. В дизайни с използване на елементи оцветени в зелено е добре да има два зелени цвята ако проект го позволява – комбинацията от два елемента един до друг в тъмнозелен и светлозелен цвят са приятни за окото (примерно две линии/ленти една до/под друга).
Повечето дизайнерски програми имат готови цветни палети и ползваните там зелени са добри при печат (40,0,100,0; 60,0,100,0; 75,0,100,0).

Оранжево:
за разлика от зеленото, оранжевите цветове в дизайнерските програми се разминават с желания резултат.
Класическото 0,60,100,0 червенее твърде много и при вариране в отпечатването води до петна в по-обширни области.
По-ясно оранжево е 0,55,95,0.
както и при зеленото – две версии на оранжево – едно по тъмно и едно по-светло са интересна комбинация и са приятни са гледане.
Преливките също – примерно от 0,60,100,0 до 0,45,100,0.

Жълто:
Тук формулата “по-тъмно до по-светло” не играе.
Цветовете варират по следната градация: 20% жълто – бледо (измито) жълто, 40% – светложълто, 100% – плътно сухо жълто.
0,20,100,0 – топло жълто, 0,40,100,0 – портокалово жълто. Всичко над 0,50,100,0 вече оранжевее.

Червено:
Един от малкото цветове, които в класическия си вариант изглеждат добре на печат – 0,100,100,0.
Тъмно червено може да постигнете по два начина – или да товарите черното или да товарите циана,
Товаренето на черното прави цвета по-убит, докато увеличаванвето на циана придвижва цвета към кафяво.
Ето някои стойности: 20,100,100,0 – тъмно червено, 20,100,100,20 – още по-тъмно червено, но 0,100,100,40 – мътно тъмно червено.

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    Designed by WPZOOM