Въпрос за CV в PDF формат.

December 6, 2010 - Print

Поздравления за проекта. Аз се занимавам с уеб дизайн, но наскоро проявявам все по-голям интерес към всякакъв тип графични проекти, включително и предпечат.Та ще разширя малко темата с няколко въпроса. Реших да придам персонален характер на CV-то ми като го направя цветно и добавя няколко прости графики. Случаят е, че заради естественото на работата която главно ще търся (уеб дизайн), както и доста големите разходи за принтиране CV-то ще се ползва главно в screen формат на pdf. Но въпреки това трябва да бъде подходящо и за принтиране в случай, че реша да го принтирам в някакъв етап или работодателя да го прави.

В този случай се срещнах с няколко проблема – първият е, че бях избрал неподходящ цвят за CMYK (прекалено ярко синьо, 00c2fc) който конвертиран от rgb в cmyk изглежда доста мъртво и прилича повече на финансова брошура :D Но тва не беше главния проблем тъй като както казах до принтиране на CV-то е не толкова вероятно да се стигне. 2та главни проблема бяха – размерът на pdf файловете, който е огромен. Изглежда заради голямата оцветена площ и не-flat-натите текстови леъри (все пак има линкове които трябва да са кликаеми) на pdf-а 2те страници pdf при сейване от PS излезнаха с размер над 10мб (общо) Другия проблем възникна при merge-ването на 2та пдф в един общ документ не успях да намаеря програма която да събира 2та файла без да ги конвертира в CMYK. Пробвах с Preview на мак както и това нещо. Та да обобщя въпросите:

1. Относно цветовете какво съветваш – да си ги оставя чисто в rgb тъй като главно ще се гледа на екран или все пак да ги направя съвместими и за CMYK (това си е и до личен избор де но да те питам за твоето мнение)?
2. Каква резолюция и размер да ползвам за CV-то отново като имаме предвид условието че главно ще се гледа на екран с възможност за принтиране и при положение че стандартния принт размер А4 300dpi прави ОГРОМНИ пдф-и?
3. С каква програма да ги merge-вам/сейвам така че да запазя качеството както и текста в самите пдф по възможност при по-малък размер? Просто сега не мога да си обясня откъде идват тези 10мб-та за 2 страници документ с няколко цвята ползвани

мерси!

——

1. Ползването на CMYK не ти трябва – първо не знаеш кой на какъв настолен принтер ще го печата – следователно вярността на цветовете не ти е грижа. Ако всичко ти е RGB – остави го така. Ако поради някаква причина Adobe Bridge обърне PDFа в CMYK – поне ще го направи коректно. Разликата между размера на PDF в единия или другия цветен режим е малка – компресията и броят точки са ти по-важни.

2. 300 dpi винаги е била и ще си остане препоръчителна резолюция. 150 dpi /ppi/ стигат.
За да си сигурен в добрата визуалана репрезентация гледай две неща – dpi и jpg компресия (виж картинката долу).
За CV, което ще се печата на принтер, настрой проекта като за A4 на 150 ppi и 60-70% компресия.

3. За генериране на многостраничен PDF най-добре ползвай Adobe Bridge.
Горе вдясно в Бридж-а има настройки за работният изглед (view) на програмата.
Превключваш на OUTPUT, показваш нужните за сливане файлове (не е необходимо да са само PDFи ). Реда на страниците се определя от поредността на избирането им с мишката. Ето подходящи настройки за това:

Bridge settings

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Designed by WPZOOM