Как направихме* каталог от 80 страници за 8 дни

February 25, 2011 - Print

Задание: “продуктов” каталог от 80 страници за агенция на недвижими имоти.
Срок – 5 дни. Софтуер – Corel Draw. Човешка тяга – 2ма дизайнери.
Главният въпрос – можете ли да го направите, преди да заминем за Москва за този срок?
Отговор – Да, но трябва да уточним някои неща предварително…

Пиша този пост не за да се хваля, а за да споделя начин на работа.
Огромна част от дизайнерите не се намират в София и не са от Адоби сектата.
Да се работи многостраничен проект в Корел е възможно, да се отпечата качествено такъв проект също е възможно.
Проблемите с работата по такива изделия обаче често са свързани със забавянето. Corel Draw е страхотна програма, когато не ползваш всичките и функции а само тези, които работят. Не си правя илюзии, че всички опции в софтуера са читави или изпълними за печат и/или извън работната среда на програмата.

Имахме няколко предизвикателства:
– реденето на многостраничен документ с много снимков материал би направило работния файл тежък
– Корел не поддържа линкване коректно, прави нещо странно, като полу-ембедване (хем ембедва, хем линква), но определено не е линкване.
– Имахме няколко стотин фотографии за обработка
– Имахме върло количество текст
– Аз и другият дизайнер бяхме в двата края на България – София и Варна.
– Прехвърлянето на работен файл напред-назад по интернет (със специалнотo участие на БТК) превръща приказката в десет томно издание.

А нямахме време. Клиентите не знаеха какво искат. Показаха ни какво не харесват – миналогодишният си каталог. С други думи ето това “нещо”

old design

old design

1. Много информация, малко време.
Начинът да се справим с многото страници – текстове и снимки, беше да създадем еднакъв тертип на работа за всички страници. Първото което направихме е да предложим примерен шаблон – подредба която да се повтаря винаги по един и същи начин, така че измисляйки едно разпределение веднъж да не премисляме пространствено всяка страница поотделно.

2. Не им давай избор.
Когато клиентите ти не знаят какво искат, не им давай поводи да разсъждават. Тъй като такива хора не са сигурни какво им трябва те няма да одобрят каквото и да е, ако поставите проекта за одобрение. Дайте им вариации на едно и също нещо, така, че да имат усещането за избор. Не им давайте напълно различни похвати. Защото гениалните им умове ще поискат “нещо средно” между всички (а напълно различни неща не могат да се комбинират добре и става манджа с грозде).
Затова – еднородни вариации на една обща идея са добре дошли. Хем вниманието им се отвлича от привидната възможност за избор, хем не губите време да обмисляте напълно различни логически подредби на съдържанието

template page

template page

template page

3. Най-лесното – първо.
За изработка на продукт с голямо количество съдържание започвайте от това съдържание, което можете да смелите веднага. Имах колега, който за три часа трябваше да направи дипляна. На втория час той беше още във фаза “търся снимка за първа страница” при все, че имаше текстове и картинки които дотогава можеше да нареди. Такива неща като корици се мислят последни. Първо се правят лесните за подредба и обработка елементи.

4. Разбийте задачите на еднородни канали от работа.
В нашия случай бяхме двама дизайнери, което значи – можехме да правим две различни дейности по едно и също време. Единият се зае само и единствено да обработва картинките, за да могат впоследствие само да се вмъкнат на правилните места. Другият наливаше текстовете един след друг, оставяйки свободни позиции за картинките. Така всеки можеше по-бързо да си свърши работата. Ако един дизайнер трябва да обработва снимки, след това да мисли за подредба, след това да оправя текстове, превключването от една специфика на друга го обърква и забавя темпоритъма му.

След като пратихме близки по вид шаблони за страниците, впоследствие клиентите направиха малко промени по единия и той беше одобрен. Дойде времето подготвеният текст и картинки да се подредят

5. Работете по сториборд.
Сториборда най-често проедставлява Microsoft Word документ, който описва какво има на всяка една страница физически и конкретно. Примерно:
1 стр. – корица
2 стр. – съдържание
3 стр. – уводен текст (за нас.doc, 123.JPG)
4 стр. – Картинки на забележитлности (тези тези и тези – 1.JPG, 2.JPG, 45.JPG) и т.н.

Такова оформление се прави от клиента, не от вас. Вие не знаете какво има клиента като информация и коя е по-важна – тоест подредбата по поредност на темите е по-ясна на поръчителя. В нашия случай клиентите не бяха в час и ние направихме сториборда, а те го одобриха.

old design

Не започвайте многостраничен проект без сториборд. Ако го нямате, ви липсва представа колко страници е изделието и на колко страници ще се разпростира всяка тема. Клиента може да ви обърка страшно много чрез размествания ако не подготви той самия сториборда или не одобри вашия.
Това е негласно споразумение, че по този начин ще изглежда книжката – в тази поредност на страниците. Това е гръбнака по който ще работите.

Корел и лекота.
Принципно програмата обича да прави автоматичен бекъп на няколко минути, аз съм си я настроил да го прави на 30. Ако файлът ви е наблъскан с картинки, в големина от 80 страници, най-вероятно ще имате около 200 мегабайта CDR, чиито сейв и аутосейв отнемат около две минути, ако не и повече. А не дай си боже корела да забие! Щом работим проекта по страници нямаше начин да си пращаме един голям файл наляво и надясно за няколко малки промени.
Вместо това създадохме един TEXT.cdr файл в който подредбата на страниците спазва сториборда и там наляхме текстовете а за картинките сложихме сиви правоъгълници.
След това всяка одобрена страница се запази като отделен корелски файл. Страница 1 като 1str.cdr, страница две като 2str.cdr и така нататък. В тези отделни файлове се вкарваха картинките. Така средната големина на всяка страница е 10-15 мегабайта. Ако беше необходимо пращане на фрагмент от каталога към другия дизайнер, беше много по-лесно отколкото да се праща целия каталог.

Разнородни фотографии
Първоначално имахме идея да обработим всички нужни изображения (около 300) да са с еднакъв в сантиметри размер (примерно 9х6 см) независимо от техните DPI (всички фотографии бяха взети от различни места и най вече “Интернет”, така че по-големите, свити до 9х6 ставаха 200-250 DPI а по-малките стигаха заветните 120 DPI). Отказахме се от тази идея поради два фактора – отнема време да си играеш да правиш всичко в една големина и шаблона още не бе одобрен, така че не се знаеха нужните размери на снимките по страниците. Вместо това обработихме всички снимки тонално и ги обърнахме в CMYK (тоест единият дизайнер го направи – това поне поражда единност в подхода му на обработка на фотографиите, което е добре). След това във всеки корелски файл с името на поредната си страница вмъкнахме обработените снимки в сивите правоъгълници чрез Паъур Клип. Тази функция си работи чудесно и не гърми при печат (когато се ползва само за това. Ако в пауър-клип-а има прозрачности може да има проблем). Така че дори и да имахме разнородни по резолюция картинки, те винаги влизаха в точни и равни размери на сивите правоъгълници оставени за тях в шаблона. Много по-бързо е да се пауър-клип-нат и дооразмерят няколко битмапа, отколкото това да се настройва във фотошоп, а и дава гъвкавост в последствие общият размер на снимките да се промени в шаблона без да страдат изображенията откъм качество.

За незапознатите с пауър клип – най-бързият начин да се вкара снимка в границите на векторна форма е да се завлачи снимката с ДЕСЕН бутон върху векторната форма и като се отпусне десният бутон от падащото меню да се избере Power Clip Inside:

old design

Най-лесният начин да се влезе в самият пауър клип е със задържан Ctrl да се кликне във векторната форма за да се слезе едно ниво надолу. Излизането от пауър клип става по същият начин, но се клика някъде в празното пространство (да не се посочва обект, намиращ се в пауър клипа). Този начин на влизане и излизане е много скоростен и полагането на няколко фотографии по местата им + оразмеряването им, веднъж свикнали, ще ви отнеме минута.

Всички страници в един документ
Корел има възможност да вади много читави PDF файлове. Това което може би не знаете е, че може да генерира общ PDF от няколко отворени документа, не само от текущо гледания. За целта трябва “ръчно” да се отворят всички файлове в поредицата в която трябва да се подреди крайният файл (тоест не да се посочат всички файлове и “open”, а да се посочи 1str.cdr -> Open; 2str.cdr -> Open; 3str.cdr -> Open и така до 80) и след това да се ползва File -> Publish to PDF.
В прозореца за настройки се превключва от “Current Document” (както е по подразбиране) на “Documents”, което генерира списък на подредените файлове в реда в който са отворени – ако там списъка е неправилен, цялото упражнение (с отварянето) трябва да се повтори коректно. Надявам се някой ден да има опция за разместване на поредността на отворените файлове за да не се прави по такъв дървен начин.

old design

Като в някои печатници може да поискат версията на генерирания PDF да е и по-ниска от 6.0 (питайте ги)

Настройките за PDF, който ще се показва на клиента са такива:
old design

Забележка: за предварителен изглед НЕ правете PDFа в RGB режим (затова в принт скрийн е зададен CMYK). Енжина на Корел с който компресира битмапите в PDF-а не работи добре под RGB и файловете освен, че стават по-големи откъм мегабайти, картинките изглежда отровни и омазани. CMYK работи най-добре.


А за печат са такива:
old design

Обобщение:
1. Ползването на одобрен шаблон спестява време да се мисли дизайна по страниците.
2. Ползването на сториборд премахва объркването и не се губи време при подреждането.
3. Разделянето на работата по изпълнимост позовлява да се напълни това съдържание, което е най-много по обем за най-кратък срок, като това дава време да се мисли за по-трудноизпълнимите (но малки по обем и съдържание) етапи от проекта.
4. Разбиване на задачите по вид на обработка прави дизайна по-продуктивен (отделно текст, отделно картинки, отделно подредба, не всички етапи един през друг).
5. Пауър клип-а решава въпроса с точните размери на битмапите и подравняването им.
6. Разбиването на страници в корел спестява времето за отваряне и запазване на части от проекта
7. Генерирането на PDF от много отделни документи в Корел решава проблема както с прегледността към клиента, така и с нуждите на печатниците.

В отделна статия ще се разгледа как се прави шаблон в Корел и Фотошоп за нуждите на многостранични издания.

Крайният проект :

final design

final design

final design

Пълна версия на каталога
може да разгледате тук:

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Designed by WPZOOM