50% of magic

March 15, 2011 - Статии

Преобладаващата част дизайнери ползват предимно фотошоп, опре ли до подготовка за печат. В някои случаи обработват само картинките а после ги разпределят в други програми по местата им а в други случаи изцяло подготвят проекта в ‘шопа и сейват като тиф за печат. Един път правят етикетчета, друг път плакат за офсетов печат, трансперанти за широкоформатен печат или билбордове на 30 DPI.

Правилото на 50те процента е следното. НЕЗАВИСИМО от това колко е голям проекта в сантиметри, на колко dpi се подготвя, на каква линиатура се печата и на какво крайно устройство (принтер или офсетова машина) илиза – ако дадете увеличение в екрана на 50% view ще имате коректна визуална ориентация за яснотата на елементите от предпечатна гледна точка.
Звучи странно но досега този метод не ме е подвеждал. Не сте сигурни шарпването достатъчно ли е? Не сте сигурни в брошура или каталог текста няма ли да е твърде дребен? Не сте уверени дали мазните по картинките няма да проличат на печат?
Дайте зуум на 50% и ще можете да прецените това.

За шарпа – шарпва се на 50% view, но във филтър прозорчето се гледа резултата шри 100%
Целта е да се подтигне колкото се може по-остро изображение на 50% без детайла да прегаря на 100. При увеличение 50 виждате дали малките детайли излизат на печат или ще се изядат от растера. Пак повтатрям – независимо от размера, dpi или линиатура на филма.

Няма хипотетично обяснение защо, но метода действа.
Идеален за ретуш цели. В кожата на модела имало нежелан шум!
има ли го на 50% – няма го – значи и на офсет няма да го има.
Ами ако същията кадър е на 30dpi на билборд – хаотичния растер на плотера ще го заличи.
Щом нещо го няма на 50% зуум значи на печат няма да го има.*

Наредения дребен текст в проекта може да не се разгадае на цветен фон?
50% зуум – прави ли проблем там и на печат растера ще разбие буквата.
Дори ако буквата е вектор, защото растера отдолу премахва това качество което вектора вади като гладкост на филм. Защото рипа се съобразява не само с очертанията на буквата, но и с цветните стойности под него и ако тези цветни стойности са процентни съотношения а не плътни цветове, растера разбива изображението.

*правилото на 50% е ориентировъчно и препоръчително, то не отменя кромалинови проби, гледане по числови стойности или други не-емпирично а научно обосновани методи.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Designed by WPZOOM