“Първият ми уеб дизайн”

August 9, 2011 - web

Изключително често срещан случай е да седнеш и да се опиташ да откриеш какво прави една уеб страница добра и единственото, което излиза от такива търсения са неясни туториали с почти случайни резултати на фотошопски техники.

Въпрос:

Става въпрос за уеб дизайн.

Искам да спомена, че ми е първия и ще съм благодарен за съвети, знам че ще има много критика:

Нещо кaто отговор:
Когато се прави дизайн за уеб сайт, процесът не се оформя в графичната програма, той завършва там.

Ако предварително човек е наясно какво трябва да има в тематичен сайт (тоест да има разработено и добре описано задание) ще си спести дизайнирането и слагането на ненужни елементи. Целта е всичко графично, присъстващо на екрана да се впрегне в една тематика и едно послание

Първа стъпка в правенето на дизайн е да се работи по тема (a ако няма ясно задание или е за упражнение да се намери). Безцелните страници не помагат на никого. Например, темата в конкретния случай тук се върти около игрови заглавия. Следователно визията ще бъде подчинена на два фактора – новинарски портал и гейминг сайт. Тези две насоки веднага ограничават използването на чужди (извън стила) изразни средства. Тоест за да се разпознава текущата страница като гейминг портал трябва да носи характерни елементи. Как откриваме кои са тези елементи?

Рисърч – предварителното оглеждане на пазара и на това, което вече е правено ориентира, както на какво трябва да изглежда една страница от съответна сфера, така и кое работи.  Никой не измисля оригинален дизайн във вакуум, това важи и за този случай. Най-малкото за да седи една страница стегнато и информативно, освен красиво, задължитело трябва да се прегледат страници, които са популярни – да се види какъв тип теми са показани, дали на стартовата страница са повече картинки, дали са повече новини, разделени по дати, или има изброяване по платформа/фирма. Макар за всеки конкретен сайт крайните цели да са специфични, “кради” тези идеи, които работят в другите. Огромна част от стартовите проекти изглеждат недомислени и празни именно защото в тях не се показва нищо реално.

Съдържание –  не ползвай Lorem Ipsum! Никога.
Ако правиш сайт за картофи – влез в една уикипедия и копирай текстове свързани с картофите. Не дублирай текстове, ползвай различни. Целта е да се видят модулите (местата по страницата) как си кореспондират, когато държат в себе си разнородна информация. Да си задаваш въпроси – не идва ли примерно твърде един и същи тип информация на главната страница, или всичко е толкова разностилно откъм съдържание, че да не може да се ориентира човек? Тестваш за да видиш кое работи и не стои прекалено скучно или твърде разнолико и объркващо. Същото важи и за картинките – слагай различни картинки – при това – картинки свързани с текста.

Това изследване и пробване се прави въобще преди да си се захванал с графичната програма. Дизайна не работи като хвърлиш няколко часа проби за постигане на форми и ефекти, преди да си помислил какво въобще трябва да има в сайта. Пробен дизайн може да се надраска на лист хартия, дори без да се гони някакъв стил – толкова, колкото да се маркират зоните на съдържание.

Едва след това се “сяда на фотошопа”.

След като сега, отново поглеждаме към показания шаблон и виждаме липсата на конкретика, можем да поговорим и за чисто графичните техники и начин на подредба. Конкретни грешки изникват именно заради липса на реалното съдържание – например подменюто на опцията Movies има нелогично разделение – horror, dvd?!?, comedy, coming soon???, video?! – по жанр или по формат ще ги подреждаш?

От “механична” гледна точка – начинът по който самите линии, форми и комплексни обекти са подредени по шаблона си личи липса на познания за правене на уеб страничка. А те се базират на няколко прости правила – повечето описани тук.

Накратко казано – създай си стъпка на еднакви отстъпи на елементите един от друг. Пускай гайд-лайнове и подравнявай по тях обектите един спрямо друг. Пробвай първо без никакви графични елементи да подредиш текст и изображения и чак когато започне да изглежда като съдържателна страница, добави украсите.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Designed by WPZOOM