Режим на многозадачност (преведено)

April 25, 2014 - Статии

В студиото ме научиха на прогресивния Джейпег. Въпреки че отдавна съм разбрал този принцип, много рядко ми се случваше да го ползвам на практика. Отивах, уж да правя сайт, вместо това накрая носех няколко не съвсем готови страници на арт-директора. Това много увреждаше работния процес, който изисква във всеки един момент да е готово абсолютно всичко.

Тук таме подочух и намерих начин, който ми позволява за какво да е време да изпълнявам колкото задачи си искам едновременно, с еднакво ниво на завършеност.

Основното е в това да се работи като многозадачен процесор: разделяш работата на отделни задачи и ги изпълняваш една след друга, отделяйки на всяка точно определено време. Да приемем че трябва да издизайня 6 страници за 2 часа. Слагам си хронометър на 20 минути и започвам да правя първата страница. Когато времето изтече оставям страница едно, занулявам хронометъра и се заемам с втората. И така една след друга, докато не свърши цялото време. Като цяло аз ще имам 6 страници по които е работено еднакво много и ще има какво да обсъдя с арт-директора.

Продължителността на цикъла на “процесора” може да варира. Например за да направя корекции след разговора с арт-директора ми е удобно да ползвам по 20 минути. Но за да измисля нови страници периода от двайсет минути може да не излезе достатъчен.

Освен гарантирания резултат в метода има няколко полезни стгранични ефекта:
Първи – заобикаляне на безизходицата. Ако си блокирал над някое задание, “процесора” ти не увисва. Задължително ще спреш тази задача в края на цикъла и ще се разсееш с останалите. През това време мислите в главата ти могат да намерят решение над проблемната задача, което ще се запази в “оперативната ти памет”.

Втори – винаги свеж поглед.
Връщайки се над задачата след почивка от другите цикли, със свеж поглед можеш лесно да видиш къде какво трябва да се поправи.

Трети – работата не дотяга
Непрекъсната смяна на задачите не те уморява. Работата става по лека и забавна. Появява се усещане, че се справяш с всичко и като цяло ставаш по-добър.
(забележка на преводача – в мозъка се получва миниатюрна химическа буря на въодушевление след всяка малка свършена задача, съзнанието започва да възприема потока на работа по-леко, оттам усещането за по-бързо и повече свършена работа е осезателно)

Режимът на многозадачност не е универсален. Навярно в програмирането и шаблонирането под HTML не позволява ползването му по този начин.

Оригиналната статия на руски може да прочетете тук.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Designed by WPZOOM